Inför resan

Alla resor, oavsett resmål, kräver planering. Mycket att komma ihåg, resplan, resevillkor, pass, visumregler, försäkringar, vaccinationer och vad ska resväskan innehålla.

Pass och visum

För att erbjuda våra kunder den bästa servicen när det gäller visum så har vi inlett ett samarbete med Comet Consular Services. Ett företag med mer än 30 års erfarenhet av visum, legaliseringar och översättningar. Med kontor i hela Norden och samarbetspartners i hela världen så kan de erbjuda våra kunder en heltäckande tjänst vare sig du ska på ett kort affärsbesök eller flytta till ett annat land med allt vad det innebär.

Det är resenärens ansvar att se till att ha visum och giltigt pass vid inresa till annat land. Vissa länder kräver att ett pass är giltigt 6 månader efter avslutad resa. Detta gäller dock inte inom EU. Passet eller det nationella id-kortet behöver då endast vara giltigt under själva vistelsen. En del länder har speciella regler när det gäller andra länders stämpel i passet. Detta gäller även vid mellanlandning där övernattning ingår eller vid flygplatsbyte. Det är därför viktigt att du har kollar de krav och bestämmelser som gäller för det land eller de länder du ska besöka på din resa. Är du osäker råder vi dig att kontakta landets ambassad eller konsulat. Resenär är själv ansvarig för eventuella kostnader som kan uppkomma om man inte har rätt handlingar med sig t.ex. hemtransport till följd av att pass eller visum saknas.  Se även till att du ansöker om rätt typ av visum, åker du i tjänsten så ska du ha ett affärsvisum och inte åka som turist.

Obligatorisk id-kontroll av alla utrikes flygresenärer gäller i Sverige, inte bara vid incheckningen utan även vid gaten. Resenären ska kunna legitimera sig med en godkänd id-handling som ska stämma överens med biljett och boardingkort. Den extra kontrollen görs för att förhindra att resenärer ska kunna byta biljett och identitet mellan incheckning, säkerhetskontroll och gaterna.

Här nedan finner ni länkar till informations sidor gällande pass och visum.

Comet Consular
Information om visum

Pass
Här beställer ni pass

Ändrade Passregler

Flyginformation

Information om flyg, flygplatser och flygbolag.

Flygplatsinfo

Information om flygplatser i hela världen

Flygradar

Visar flygtrafik i Europa i realtid

Svartlistade flygbolag

Förteckning över flygbolag som förbjudits inom EU

Bagageregler

Regler för tillåtna vikten för bagage varierar mellan flygbolag och valt resmål. Har man övervikt i sin packning måste man betala extra i samband med incheckningen. Nedan är samlat en rad länkar till en rad flygbolag med allmän bagageinformation.

* Information på engelska.

Aer Lingus (EI) *

Aerolineas Argentinas (AR) *

Aeromexico (AM) *

Air Baltic (BT) *

Air Berlin (AB)

Air Canada (AC) *

Air China (CA) *

Air France (AF) *

Air India (AI) *

Air Newzealand (NZ) *

All Nippon Airways (NH) *

American Airlines (AA) *

Austrian (OS) *

British Airways (BA) *

British Midland (BD) *

Brussels Airlines (SN) *

Cathay Pacific (CX) *

Continental Airlines (CO) *

Czech Airlines (OK) *

Delta (DL) *

Finnair (AY)

Garuda Indonesia (GA) *

Iberia (IB) *

Icelandair (FI)

KLM Royal Dutch Airlines (KL) *

Korean Air (KE) *

Lan Airlines South America (LA) *

Lauda Air (NG) *

Lot Polish Airlines (LO) *

Lufthansa (LH) *

Malev (MA) *

Norwegian (DY)

Qantas (QF) *

SAS (SK)

Singapore Airlines (SQ) *

South African Airways (SA) *

Swiss (LX) *

Tap Air Portugal (TP) *

Thai Airways (TG) *

Turkish Airlines (TK) *

United Airlines (UA) *

Virgin Atlantic (VS) *

Rekommendationer från UD

En avrådan från UD att resa till ett land eller område är en rekommendation. Det är den enskilde resenären som måste fatta beslutet att avstå från att åka eller skjuta upp resan.

När UD avråder från resor har det ekonomiska och juridiska konsekvenser endast för paket/charterresor. Där gäller särskilda regler. När UD utfärdat en avrådan kan resenären avboka sin resa utan att förlora de pengar som har betalats in. Villkoren finns i ett avtal mellan Konsumentverket och Svenska Rese- och Turistindustrins Samarbetsorganisation. Där står att såväl ”researrangören som resenären har rätt att frånträda ett ingånget och bindande avtal om charterresa/paketresa, om det på eller i närheten av resmålet eller utefter den planerade färdvägen inträffar en katastrof, krigshandling, generalstrejk eller annan ingripande händelse, som väsentligt påverkar resans genomförande eller förhållandena på resmålet vid den tidpunkt då resan ska genomföras. Om UD inte avråder utan enbart manar till uppmärksamhet och försiktighet, så är det ett allmänt råd som inte påverkar avtalet mellan resenär och researrangör.

En bidragande anledning att UD avråder från resor till ett visst land eller område kan vara för att vi inte har möjligheter att bistå nödställda svenskar, till exempel på grund av komplicerade säkerhetssituationer.

Kontrollera din försäkring – försäkringsbolagen kan göra inskränkningar i försäkringarna om UD avrått från resmålet. Titta på UD:s och ambassadernas webbplatser. Kontrollera också den information som kan finnas på andra utrikesministeriers hemsidor. Håll dig väl informerad på plats genom att följa nyhetssändningar och läsa lokala tidningar. Undvik folksamlingar och platser man speciellt varnat för. Hör regelbundet av dig till anhöriga. Meddela närmaste svenska ambassad (helst på e-post eller fax) att du finns i området. Uppge namn, personnummer, kontaktadress/telefonnummer och ankomst- respektive avresedatum.

Reserekommendationer från UD
Här finner ni allmänna reserekommendationer från utrikesdepartementet

Vaccinationer

När man reser till vissa delar av världen krävs vacciantioner av olika slag.

Nedan finns länkar till relevant informtion om vad som gäller.

Vaccinationsguiden
Information om vaccinationer till olika länder

Sjukvårdsupplysningen
Information om vaccinationer till olika länder

Klimat- och miljöneutralisering

XLNT har en utvecklad miljöpolicy där vi strävar efter att göra allt vi kan för att minska negativ miljöpåverkan. Som ett led i detta tillhandahåller vi kvalificerad miljöstatistik som redovisar utsläpp av olika ämnen som förorenar miljön – bland annat CO2 faktorn som påverkar den omdebatterade växthuseffekten.

I ett samarbete med företaget Tricorona erbjuder vi miljö-medvetna kunder möjligheten att klimatneutralisera sina reseinköp vid varje resa. Tricorona bedriver handel med utsläppsrätter och arbetar aktivt för att främja de klimatmål som länderna inom EU har satt upp.

Klimatneutralisera

Nationellt ID-kort

När du åker utomlands behöver du alltid pass, eller inom Schengen-området ett nationellt id-kort för att styrka medborgarskap. Körkort anses ej giltig id-handling i detta fall. Båda dessa dokument utfärdas av polisen på passexpeditionerna.

Den stora fördelen med det nationella id-kortet är att det har ungefär samma storlek som ett kreditkort så det är lätt att bära med sig. Trots att passkontroll endast sker i undantagsfall inom Schengen-området, måste du alltid kunna legitimera dig under vistelsen utomlands. Passet och det nationella id-kortet är då de enda giltiga dokument som styrker identitet och medborgarskap.

Länder som deltar:
Belgien, Danmark, Estland, Finland, Frankrike, Grekland, Italien, Lettland,
Litauen, Luxemburg, Malta, Nederländerna, Polen, Portugal, Spanien, Sverige,
Tjeckien, Tyskland, Slovakien, Slovenien, Ungern och Österrike.

Även Island, Norge och Schweiz ingår genom ett särskilt avtal i Schengen-området trots att de inte är EU-länder. Irland, Storbritannien och Cypern kontrollerar pass vid sina gränser.

Resa inom Norden

Vid resor inom Norden krävs inte pass för svenska medborgare. Du bör ändå ha med dig giltig legitimation för att styrka din identitet, bland annat om du tar in på hotell, campingplats eller liknande. Svenskt körkort fungerar som giltig legitimation inom norden.

Resor till USA

Vid resa till, från och via USA är det många omfattande säkerhetskontroller rekommenderas att ni har gott om tid på flygplatsen (minst 3 timmar). Som svensk medborgare kan man normalt resa till USA utan visum om vistelsen är kortare än 90 dagar, men ett inresetillstånd ESTA måste man ha. Dessutom måste resebyrån alltid lägga in en Secure Flight-rad med information om resenärens namn enligt passet, kön och födelsedata innan flygbiljetterna tas ut.

ESTA-ansökan

ESTA-ansökan måste fyllas i av alla svenska och nordiska medborgare som ska resa till  USA. Resenärer med andra nationaliteter där USA kräver ordinarie visum måste själva att kontrollera nödvändiga formaliteter. Varje resenär ansvarar själv för att lämna uppgifter via ESTA, vilket måste göras senast 72 timmar före avresa. ESTA gäller sedan för obegränsat antal inresor under två år. Om man byter pass eller namn måste en ny ESTA-ansökan göras. Blankett för tullen erhålles ombord och skall fortsättningsvis också fyllas i inför varje inresa.

Följande regler gäller för en ESTA-ansökan:

 • Ansökan kan endast ske via webb och är obligatorisk från och med januari 2009.
 • ESTA-ansökan är avgiftsbelagd och man betalar med kort i samband med ansökan.
 • Vid en ej godkänd ESTA-ansökan behöver man istället göra en visumansökan.
 • En godkänd ESTA-ansökan ger tillstånd att resa till USA, med inte automatiskt uppehållstillstånd.
  Uppehållstillstånd får man som tidigare av US Customs and Border Protection vid ankomst.
 • Godkänd ESTA-ansökan ska skrivas ut och visas upp vid incheckning samt vid ankomst till USA.
 • OBS! Ange alltid första förnamnet som står i passet i ansökan, även om det ej är tilltalsnamnet.
 • Namnbyte eller passbyte kräver ny ESTA-ansökan.
 • Vid förändringar gällande resplan och destination kan en uppdatering av befintlig ESTA-ansökan göras.

En ESTA-ansökan krävs även om du reser via USA vidare till ett annat land.

Ansökan om ESTA

Secure flight-information

För den som ska resa till, från, via eller inom USA är det nödvändigt att fylla i ytterligare uppgifter. Från mars 2012 gäller detta även den som flyger genom amerikanskt luftrum (utan att landa i USA).

Resebyrån måste lägga in viss information på en Secure Flight-rad med uppgifter om varje resenär: Alla namn enligt passet, kön och födelsedata, innan flygbiljetterna kan tas ut. Flygbolaget måste i sin tur meddela de amerikanska myndigheterna informationen senast 72 timmar före avresa.

Följande gäller för en APIS-anmälan:

 • Vid bokning av flyg måste vi som resebyrå ha dina uppgifter så snabbt som möjligt minst 35 dagar före avresa,
 • alternativt inom tre dagar vid senare bokning, men aldrig senare än fyra arbetsdagar före avresa.
 • Flygbolagen måste alltid rapportera Secure flight-informationen senast 72 timmar innan avresa till de amerikanska myndigheterna.
 • Det är alltid resenärens ansvar att dels lämna korrekt information och se till att informationen meddelas i tid

Information om följande ska finnas med:

 • Resenärens första adress under vistelsen i USA (gata, nummer, postkod, stad, delstat eller fullständig hotelladress).
 • Resenärens hemland.
 • Avrese- och ankomstflygplats.
 • Information om eventuell transit om resan fortsätter med flyg i USA eller vidare till annat land.
 • Namn på kryssningsfartyg och embarkeringshamn om resan fortsätter med kryssning.
 • Namn och adress på hyrbilsföretag om resan fortsätter med hyrbil.

Europeiskt sjukförsäkringskort

Du måste vända dig till en läkare eller annan vårdpersonal som är ansluten till det allmänna sjukvårdssystemet i landet och dessutom ha med dig det Europeiska sjukförsäkringskorten (EU-kortet) som visar att du är försäkrad i Sverige. När du tillfälligt vistas i ett annat EU/EES-land eller Schweiz har du rätt till nödvändig vård på samma ekonomiska villkor som invånarna i landet. För att få det behöver du ett europeiskt sjukförsäkringskort (EU-kort).

På resor inom Norden behöver du inget kort. I länder utanför EU/EES och Schweiz har du med några undantag inte rätt till vård. För att få ersättning för sjukvårdskostnader i de länderna behöver du en privat reseförsäkring.

Kortet beställs hos Försäkringskassan.

Traktamenten

Traktamente är en ersättning som man som anställd kan få av sin arbetsgivare när man reser i tjänsten. Traktamentet ska täcka de ökade levnadskostnaderna under tjänsteresan, dvs. utgifter för logi, högre måltidskostnader än vanligt och diverse småutgifter.

Ett traktamente som inte är högre än vissa avdragsgilla schablonbelopp brukar kallas ”skattefritt traktamente”. Den anställde måste alltid övernatta minst en natt för att arbetsgivaren ska kunna betala ut ett skattefritt traktamente. Det krävs också att den anställde reser till en plats som ligger mer än 50 kilometer från den vanliga arbetsplatsen och mer än 50 kilometer från bostaden. Arbetsgivaren ska markera det skattefria traktamentet med ett kryss på kontrolluppgiften. Den anställde behöver inte deklarera det skattefria traktamentet och får inte heller göra något avdrag.

Skatteverket
Här finner ni information om regler för inrikes och utrikes traktamenten

Svenska ambassader i världen

Sverige har 98 utlandsmyndigheter, som inkluderar ambassader, representationer, delegationer och konsulat. Tillsammans med de cirka 400 honorärkonsulaten bildar de utrikesrepresentationen.

Sverige har diplomatiska förbindelser med i stort sett alla självständiga stater i världen. I ungefär hälften av dessa har Sverige en diplomatisk representation. Nedan finner du du en länk till svenska ambassader i världen.

Svenska ambassader
Sök svenska ambassader världen över

Språk

I samband med resande stöter man ofta på behovet av översättningar. Snabba översättningar kan man göra enkelt via länken till Lexin här nedan. Via Group har även ett samarbete med Semantix som erbjuder översättning och tolkhjälp för dig som kund.

Lexin
Semantix

Valuta

Nedan finner ni länkar som rör valutor.

Forex
X-Change
Valuta
Oanda Valutaomvandlare
Resevalutor
Valutor.se

Packning inför resan

Det är ofta mycket att tänka på inför en resa.
Här har vi sammanställt en liten packlista:

 • Pass och visum
 • Kontokort
 • Kontanter
 • Flygbiljetter, hotellvoucher etc.
 • Resecheckar
 • Vaccinationskort
 • Mobiltelefon och laddare
 • Kamera och kameraladdare
 • Försäkringspapper
 • Körkort (internationellt)
 • Mediciner och plåster etc.
 • Bonuskort för flygbolag och hotell
 • Neccesär
 • Resehandbok och kartor
 • Glasögon och linser
 • Väckarklocka
 • Sykit
 • Adressbok
 • Solglasögon, solkräm
 • Handsprit

Kom även ihåg

 • Be någon sköta om ditt hem när du är borta
  (ta in posten, vattna blommor och kanske parkera sin bil hos diig)
 • Stäng av onödig elektronisk utrustning hemma (spar ström)
 • Rensa kylen och töm soporna
 • Se till att alla fönster och dörrar är ordentligt stängda och låsta
 • Annonsera inte på Facebook eller andra sociala medier om att du är bortrest

Världsklocka och tidzoner

Här hittar du en länk till en sida som visar vad klockan är just nu världen över.

Clocklink

Check My Trip

Har man bokat en resa kan det ibland vara svårt att hålla koll på alla uppgifter om resan. Genom att då in på ”Check My Trip” får du lätt information om flygtidtider, flygtidtabeller, flygplatsen, aktuell flygstatus, och mycket annat som underlättar din resa.

Check My Trip